Press ESC to close

A10 – İspata İhtiyaç Duymayan Önermeler (Aksiyomlar vb.) Üzerinden Allah’ın Varlığına Argüman

A10 – İspata İhtiyaç Duymayan Önermeler (Aksiyomlar vb.) Üzerinden Allah’ın Varlığına Argüman

Bu argüman, bazı bilgilerin doğruluğunun ispata ihtiyaç duymadan bilinmesinden yola çıkar.

 

Bizler bir önermenin doğruluğunu  başka bir önerme ile ispat ederiz. Doğru olduğunu savunduğumuz bir bilgiyi ispat etmeye çalışırken karşı tarafla aramızda ortak kabul olduğunu düşündüğümüz diğer bilgilere başvururuz.

 

Meselâ “Zann bir bilgi değildir.” dediğimizde bu kanaatin nedenini soran kişiye ispat çabasıyla “Çünkü bir şeyi bir durumda zannetmek, aksine de ihtimal vermek demektir. Bu da bilginin tanımına terstir.” diye izah yaparız. Karşımızdaki kişiyle aramızda ortak kabul olduğunu düşündüğümüz bilgileri öne sürerek ilk cümlemizin doğruluğunu göstermeye çalışırız.

 

Ancak eğer bu durum sonsuza kadar gitseydi yani her önermenin doğruluğu bir başka önermeye bağlı olsaydı hiçbir zaman bu eksiklik tamamlanmayacağı için hiçbir önermenin doğru olduğunda anlaşamayacaktık. Çünkü her önerme başka bir önermeye ihtiyaç duymaya sonsuza kadar devam edecekti.

 

Belli şeylerin doğruluğunda buluşabildiğimize göre o zaman aramızda ispat edilmeye gerek olmadan doğruluğunu bildiğimiz temel bilgiler mevcut demektir. Bunlara aksiyom (belit, axiom, evveliyyât) denir.

 

Materyalist veya Naturalist zihinler evrenin ve evrendeki her şeyin yine kendisi gibi başka fiziksel nesne ve olguların ürünü olduğunu iddia eder. Eğer bu iddia kabul edilecek olursa hiçbir maddenin var olamaması söz konusu olurdu. Çünkü her fiziksel olgu var olabilmek için bir önceki fiziksel olguya bağlı olsaydı bu ihtiyaç geriye doğru sonsuza kadar gider ve hiçbir zaman giderilemezdi.

 

Şu anda bir şeyler var durumda ise o zaman maddeler geriye doğru sonsuz muhtaçlık silsilesi oluşturmamış demektir. Bir noktada madde artık kendisi gibi var olmak için başkasına muhtaç olmayan yani evren ve madde cinsinden olmayan bir güç mevcut demektir.

 

Bu da Yaratıcıyı tanımlamaktadır. O halde Yaratıcı mevcuttur.

Devamı yakında…

__

İçerik Ekibi
www.nedenislam.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir